à la minute


à la minute 1.0

(Frans, letterlijk 'binnen de minuut') met onmiddellijke ingang; meteen; direct; onmiddellijk; ogenblikkelijk; terstond

Algemene voorbeelden


We vonden jongerenhuisvesting eigenlijk maar een bijkomstigheid. Iedere woningzoekende moest erkend worden als woningzoekende en volgens de grondwet, volgens de wet een woning krijgen. Hoe de machthebbers dat oplosten moesten zij maar weten, het moest à la minute.

http://www.iisg.nl/~staatsarchief/boek/Stadfrm.htm,

Dankzij moderne communicatie- en distributiekanalen, gaan ook precisieleveranties aan de consument tot de mogelijkheden behoren: de consument bestelt een hamlapje van een nauwkeurig omschreven kwaliteit en krijgt dat praktisch à la minute toegeleverd.

http://www.vsys.nl/home.htm

Wat hem al een tijdje dwars zat, besloot hij nu eens à la minute op papier te zetten.

Meppeler Courant,

Doordat Abby doorgaans op haar hoede is wordt de spanning geleidelijk aan tot een maximum opgevoerd. Een sublieme aandachtstrekker, want de kijker wordt à la minute door het verhaal geboeid. De muziek vormt hierbij een onmisbaar element.

Meppeler Courant,

Combinatiemogelijkheden


met werkwoord


  • à la minute aanvullen
  • à la minute actualiseren
  • à la minute veranderen
  • à la minute wijzigen

Documenten in elektronische publicatieomgevingen zijn per definitie dynamisch in samenstelling. Zij kunnen desgewenst à la minute worden gewijzigd, aangevuld en geactualiseerd.

http://www.pscw.uva.nl/sociosite/websoc/semantisch.html,

Speciaal voor deze show heeft de DJ de beschikking over een zeer grote muziekcollectie waarin elke muziekstroming is vertegenwoordigd. Hij kan op elke gebeurtenis in de zaal reageren door à la minute van muziekstijl te veranderen en zich muzikaal te laten inspireren door het publiek.

http://www.partymusic.nl/index2.html

  • à la minute beslissingen nemen

Dit plan, met zijn voortdurende bijstellingen en detailleringen, vormt de basis voor het managementteam, alsmede voor belangrijke, strategische beslissingen die à la minute dienen te worden genomen.

http://www.vdberk.nl/

"We hebben er veel plezier van dat de scouting en de financiering in één hand zijn. Zo kunnen we à la minute beslissingen nemen."

NRC,

  • iemand à la minute op de hoogte houden
  • iets à la minute zeggen

Niet langer kan volstaan worden met de krant of een weekblad, particuliere beleggers willen à la minute op de hoogte gehouden worden van de laatste ontwikkelingen op Euronext Amsterdam.

http://www.bfn.com/

'Automatisering is onmisbaar geworden. De klant vraagt steeds meer snelheid en vindt het bijvoorbeeld prettig als wij à la minute kunnen zeggen hoeveel uren er in een bepaald project gaan zitten.'

http://www.infogroen.nl/NL/indinfob.htm

  • à la minute komen

Om het beeld even compleet te maken was Gerrit van der Heide tussen de bedrijven door nauw betrokken bij de totstandkoming van museum Ketelhaven, ontfermde hij zich over de kunstbunker van Paasloo als beheerder van een kunstverzameling die er niet was maar à la minute zou kunnen komen en stond aan de basis van het Poldermuseum in Lelystad.

Meppeler Courant,

  • iets à la minute nodig hebben

"Tachtig procent van de mensen die mij bellen, hebben een faillissement achter de rug. Zitten te tobben. De overige twintig procent zijn grote bedrijven die een BV op de plank willen hebben liggen. Ik discrimineer als de hel, ik wil absoluut geen zaken doen met criminelen." Niettemin komen er wel eens verdachte Russen in nette pakken op bezoek, die à la minute een BV'tje nodig hebben.

NRC,

  • iemand à la minute ondervragen

Ik werd bij mijn arm gepakt en à la minute ondervraagd, en wat ik ook zei, ze wilden me niet geloven.

Annie Berber en het verdriet van een tedere crimineel, Yvonne Keuls,

  • ergens à la minute mee ophouden

Buitenschoolse activiteiten die zich primair op kinderen en jongeren richten (sport, cultuur, vrije tijd) hebben meestal een ongedwongen karakter en brengen deelnemers met eenzelfde belangstelling en motivatie bij elkaar. Er is echter ook sprake van enige vrijblijvendheid; kinderen kunnen er bij wijze van spreken à la minute mee ophouden.

http://www.gymnasiumnu.nl/,

De activiteiten hebben in veel gevallen een ongedwongen karakter, brengen deelnemers met eenzelfde belangstelling en motivatie bij elkaar, maar worden ook gekenmerkt door een zekere vrijblijvendheid. Anders dan in het leerplichtonderwijs kunnen kinderen en jongeren er à la minute mee ophouden.

http://www.gymnasiumnu.nl/,

  • à la minute reageren op iets

De DJ's van Party Music Zwolle beschikken over een grote muzikale kennis op allerlei gebied. Dankzij deze kennis en hun enthousiasme voor muziek kunnen zij à la minute reageren op gebeurtenissen in de zaal.

http://www.partymusic.nl/index2.html

  • iets à la minute voorleggen

Volleybal is "een soort zuurstof" voor hem. Maar hij zou, zo stelt hij, waarschijnlijk niet tekenen als hem à la minute een contract tot en met de Olympische Spelen van Atlanta worden voorgelegd.

NRC,

Woordfamilie


Als linkerlid in samenstellingen en samenkoppelingen


à la minute 1.1

( Met betrekking tot gerechten en dranken)
direct én ter plekke
Vooral in enige combinaties.

Algemene voorbeelden


Vervolgens maakt de kok een heerlijke maaltijd à la minute voor je klaar.

https://stadshart.nl/winkels/eazie/

Combinatiemogelijkheden


met werkwoord


  • à la minute klaarmaken
  • à la minute serveren

Nieuw zijn de gerechten met rijst, zoals babi pangang, hete kip of cajun. Deze gerechten worden à la minute klaargemaakt en dat voor een prijsje van fl. 6,50.

Meppeler Courant,

Met Mill House schenkt u dan ook een geurig kopje naar elke wens. Altijd en overal. Italiaans genieten, speciaal voor de horeca. Waar grote hoeveelheden kwaliteitskoffie à la minute geserveerd moeten worden, biedt Bravissimo bijzonder smaakvol uitkomst.

http://www.driemollen.nl/Frameset/default.asp

met voltooid deelwoord


  • à la minute bereid

Hoofdgerechten waren: à la minute bereide rundertartaar met frieten en gebakken roggenvleugel met spek, broodcroutons, in boter gesmolten savooikool en kasteelaardappels.

http://www.gastronomen.net/CMArticles/ShowArticle123.asp?id=29932,